تجهیز کارگاه چیست و چه اهمیتی دارد ؟

گروه صنعتی Caren Altay از چهار برند Caren Panel، Caren Design، Caren Saze و Caren Connex تشکیل شده است.
تجهیز کارگاه

تجهیز کارگاه چیست؟ – کارگاه‌های عمرانی و ساختمانی قبل انجام پروژه های مختلف باید از امکانات و شرایطی برخوردار شوند که اجرای عملیات را در آنها میسر سازد. اگر شما در زمینه های اجرای پروژه های عمرانی فعالیت کرده باشید، احتمالا تاکنون نام تجهیز و برچیدن کارگاه را شنیده‌اید. اما تجهیز کارگاه چه اهمیتی دارد؟ برای تهیه فهرست هزینه‌های یک پروژه، باید هزینه‌ی تجهیز کردن کارگاه نیز لحاظ شود. آیتم تجهیز کارگاه همواره یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر پروژه عمرانی و ساختمانی بوده است که در کیفیت فرایند اجرای پروژه نقش تاثیر گذاری داشته است. از این رو، در این مطلب بر آن شدیم تا شما با این مقوله آشنا کنیم و نکات مهم در این زمینه را یادآور شویم. با ما همراه باشید.

آیتم‌های تجهیز کارگاه چیست؟ 

طبیعتا یک کارگاه عمرانی یا ساختمانی به امکانات و شرایط مطلوب برای اجرای پروژه نیازمند است. برای مثال میتوان به یک سازه‌‌ی موقتی که کارگران  و کارمندان پروژه در آن استراحت کنند اشاره کرد. این مکان باید دارای تمام امکانات لازم برای یک زندگی موقتی باشد، زیرا بنا به عوامل مختلف ممکن است کارگران مجبور باشند که تا زمان اتمام پروژه در محل مورد نظر حضور مستمر داشته باشند. این نمونه تنها یکی از ده ها موارد تجهیز کارگاه است. به طور کلی به تمامی اقداماتی که در جهت ایجاد شرایط انجام یک پروژه صورت می‌گیرد تجهیز کارگاه می‌گویند. برخی از این موارد می‌تواند شامل آیتم‌های زیر باشد:
• احداث ساختمان پشتیبانی
• ایجاد ساختمان مسکونی برای کارمندان و کارگران
• ساختمان فنی و مدیریت
• امکانات رفاهی مثل سرویس های بهداشتی، غذاخوری و …
• محوطه سازی کارگاه
• ایجاد مسیر ورودی کارگاه
• ایجاد تاسیسات برق، آب و گاز و تاسیسات مورد نیاز در انجام پروژه
• ایجاد انبار کارگاه برای مواد اولیه مختلف
• تامین ساختمان‌های تعمیرگاه ماشین آلات مورد نیاز پروژه
• راه سازی داخلی کارگاه برای رفت و آمد افراد و وسایل نقلیه
• نصب ماشین آلات و داربست های مورد نیاز
• ایمنی کارگاه
• ایجاد دیوار حفاظتی اطراف کارگاه با توجه به مسیر عبور و مرور
قابل ذکر است که هر کدام از این آیتم ها بنابر نیاز و شرایط پروژه های مختلف، متفاوت است. همچنین ممکن است نیازی به بعضی از این موارد برای یک پروژه خاص نباشد. به طور کلی موارد مورد نیاز برای تجهیز کارگاه با توجه به اطلاعات زیر حاصل می‌شود:
• موضوع پروژه
• مدت زمان انجام پروژه
• منابع مورد نیاز پروژه
• تعداد کارگران و کارکنان پروژه
• مسیرهای دستیابی به پروژه
• شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی پروژه (داخل یا برون شهری)
با در نظر گرفتن این موارد و باتوجه به برنامه‌ریزی انجام شده، پیمانکار پروژه اقدام به طراحی و اجرای تجهیز کارگاه می‌کند. طراحی و برنامه‌ریزی مناسب برای تجهیز کارگاه نیاز به دانش و تجربه زیادی است که غفلت در این زمینه میتوان مشکلات زیادی را در حین اجرای پروژه بوجود آورد. نکته مهم در این جا این است که هیچ گاه برای صرفه جویی در هزینه ها نباید از معیارهای استاندارد تجهیز کارگاه صرف نظر کرد که این کار باعث ایجاد هزینه های دوچندان در آینده خواهد شد.

همچنین بخوانید: ساخت سوله پیش ساخته

تجهیز کارگاه پیش ساخته
نحوه برچیدن کارگاه پیش ساخته

معمولا هر جا صحبتی از تجهیز کارگاه است، پای برادر دو قلوی آن یعنی “برچیدن کارگاه” نیز به میان می‌آید. در هنگام اتمام پروژه، نوبت به برچیدن کارگاه می رسد. تمامی اقداماتی که برای جمع آوری و برچیدن تجهیزات کارگاه صورت می‌گیرد، برچیدن کارگاه نام دارد. سازه‌ها و تاسیسات مربوط به تجهیز کارگاه که در زمین‌ کارگاه ساخته شده است، بعد از برچیدن کارگاه متعلق به پیمانکار است و کارفرما فقط در صورت پرداخت هزینه‌های مصالح بازیافتی آنها بر اساس نرخ روز، می‌تواند مالک آنها باشد.

چرا تجهیز کارگاه اهمیت زیادی دارد؟

قطعا تجهیز کارگاه زیربنای یک پروژه عمرانی یا ساختمانی است که بدون شک تاثیر عمیقی بر روند اجرای آن خواهد گذاشت. این مسئله از چندین بابت حائز اهمیت است. بحث هزینه‌ها، زمان اجرای پروژه و کیفیت اجرای پروژه مواردی هستند که آیتم تجهیز کارگاه می‌تواند در آنها تاثیر گذار باشد. پروسه یک پروژه ساختمانی به کمک نیروی انسانی و ماشین آلات صنعتی به پیش میروند، از این رو پشتیبانی مناسب از هر یک از این دو عامل، می‌تواند تعیین کننده موفقیت پروژه باشد.

همان طور که در بالا ذکر شد یکی از جنبه های مهم تجهیز کارگاه ایجاد یک پشتبانی قوی برای کارگران، کارمندان، و ماشین آلات و تجهیزات صنعتی است. اگر کارگران شرایط رفاهی مناسبی داشته باشند، در طول اجرای پروژه می‌توانند وظایف خود را به درستی انجام دهند.اگر ماشین آلات مورد استفاده، به موقع سرویس و تعمیر شوند و فضای کافی برای استفاده حداکثری از آنها وجود داشته باشد، می‌توانند بازدهی مناسب تری داشته و روند اجرای پروژه را تسریع نمایند.

می‌بینیم که اکثر آیتم های تجهیز کردن کارگاه، نقش پشتیبانی از نیروی انسانی و سخت افزار مورد نیاز پروژه را ایفا میکند. عدم توجه به تجهیز کارگاه باعث پایین آمدن راندمان کارگران و دستگاه های صنعتی میشود و همین مسئله میتوان زمان انجام کار را افزایش داده و در نهایت هزینه‌ی تمام شده پروژه را بسیار زیاد کند. بنابراین مشاهده می‌کنید که تجهیز کارگاه تا چه حدی میتواند اهمیت داشته باشد و چرا باید به آن، به صورت حرفه‌ای نگاه کنیم. خوشبختانه اکثر کارفرمایان به این امر واقف هستند اما این وظیفه پیمانکار است که اهمیت این موضوع را برای کارفرما مشخص کند.

اتاق خواب جونیور کارگاهی

همچنین بخوانید: سقف و دیوار پیش ساخته ساندویچ پانل

سازه پیش ساخته در تجهیز کارگاه

ساختمان‌های مختلفی باید در تجهیز کارگاه ساخته شوند. اگر یکبار دیگر نگاهی به لیست آیتم های تجهیز کارگاه در ابتدای مقاله بیاندازید، می‌توانید ببینید که نیمی از آیتم ها در واقع “احداث یک سازه” هستند. ایجاد ساختمان‌های مسکونی، اداری و فنی، ساخت سوله و انبار کارگاه، ساخت تعمیرگاه و اماکن رفاهی کارگاه از این قبیل آیتم‌ها هستند. روش‌های مختلفی برای ساخت این سازه‌ها به کار میروند. توجه به چند نکته در این زمینه بسیار مهم است. اول اینکه این سازه قرار است پس از اتمام پروژه، برچیده شود. در واقع یک سازه موقتی است.  آیا معقول است هزینه زیادی را برای یک سازه موقتی انجام داد که پس از برچیدن کارگاه خراب شده و به نخاله ساختمانی تبدیل میشود؟ از طرفی همان طور که در بخش قبل ذکر شد، غفلت از ایجاد سازه های باکیفیت و مناسب، در آینده‌ی روند اجرای پروژه اختلال وارد کرده و باز هم هزینه های جانبی را افزایش خواهد داد. بنابراین می‌بینیم که باید در ساخت این سازه‌ها هم کیفیت و هم هزینه مد نظر قرار بگیرد. از این رو پیمانکارها باتوجه به پیشرفت صنعت ساخت مصالح پیش ساخته، به مرور زمان دریافتند که بهترین گزینه، سازه‌های پیش ساخته است. سازه های پیش ساخته به واسطه استفاده از متریال پیش ساخته‌ای مثل ساندویچ پانل، میتوانند برای مصارف مختلفی طراحی شوند و پاسخگوی این نیاز باشند. در واقع دلایل گرایش به سازه‌های پیش ساخته را میتوان در چهار مورد خلاصه کرد:
• هزینه کم
• قابلیت بازیافت پس از برچیدن کارگاه
• سرعت اجرا
• انعطاف پذیری در طراحی
ساخت و ساز یک سازه پیش ساخته هزینه بسیار کمتری نسبت به سازه های سنتی دارد. از طرفی پس از برچیدن کارگاه میتوان از این سازه‌ها به صورت دست دوم استفاده کرد. این سازه ها را میتوان جابجا و به مکان دیگری منتقل کرد. البته در صورت عدم استفاده، میتوان مصالح آنها را بازیافت کرد و بخشی از هزینه را جبران کرد. سرعت اجرای این سازه ها یکی دیگر از مزایای ساختمان‌های پیش ساخته است. همچنین انعطاف پذیری در طراحی سازه های پیش ساخته باعث میشود که جزئی ترین نیازمندی کارگزان یک پروژه را نیز فراهم ‌کند. در گذشته این ساختمان های موقتی را در فرایند تجهیز کارگاه،  به وسیله‌ی متریال‌های سنتی مانند آجر و سیمان می ساختند که بعد از  برچیدن کارگاه، هزینه زیادی از گردونه مالی شرکت خارج و تبدیل به نخاله‌های ساختمانی می کرد. اما با استفاده از سازه‌های پیش ساخته، هزینه های تجهیز کارگاه به حداقل خود خواهد رسید و از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار خواهد بود.

اتاق خواب مستر کارگاهی
هزینه ساخت تجهیز کارگاه

اصولا هزینه تجهیز و برچیدن کارگاه، بعد از برآورد قیمت ها و در نظر گرفتن تمامی جوانب، توسط پیمانکار به کارفرما پیشنهاد می‌شود و در صورت وضعیت‌ها منظور می‌شود.  اگر مدت زمان اجرای پروژه طولانی شود (به علت عواملی مثل کمبود بودجه یا مشکلات اداری)، با توجه به تورم و نوسانات قیمت، قیمت‌های قرارداد اولیه (که بر اساس فهرست بها تنظیم شده است) بعد از مدتی کاملاً غیر واقعی شده و نیاز به اصلاح دارند. در این گونه موارد اصلاحیه قیمت‌ها با راهکاری به نام تعدیل قیمت‌ها صورت میگیرد که شاخصه آن ضریب تعدیل است که هر سه ماه یکبار توسط مراجع ذیربط برای بروزکردن قیمت‌های فهرست بها در گذر زمان، منتشر می‌شود.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم شما را به تجهیز کارگاه آشنا کنیم و اهمیت آن را برای شما روشن سازیم. دیدیم که باتوجه به موضوع پروژه و نیازمندی‌های آن، آیتم های مختلف تجهیز کردن کارگاه از سوی پیمانکار پروژه برنامه ریزی و اجرا میشود. اهمیت تجهیز صحیح کارگاه در کاهش هزینه‌ها و کیفیت پروژه میتواند تاثیر زیادی داشته باشد. همان طور که ذکر شد، استفاده از سازه‌های پیش ساخته به عنوان راه کاری برای احداث آیتم های تجهیز و برچیدن کارگاه میتواند بهترین گزینه باشد که مزایای زیادی را برای کارفرما و پیمانکار در پی خواهد داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

همچنین بخوانید: هزینه ساخت سردخانه با ساندویچ پانل

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *