آکوستیک صنعتی چیست و چگونه به کاهش صدا کمک میکند؟

گروه صنعتی Caren Altay از چهار برند Caren Panel، Caren Design، Caren Saze و Caren Connex تشکیل شده است.
آکوستیک صنعتی چیست؟

آکوستیک صنعتی چیست؟ اگر شما صاحب یک کارگاه یا کارخانه هستید، کاهش صدای دستگاه‌ های مختلف صنعتی یکی از چیزهایی است که ممکن است بارها به آن فکر کرده باشید، اما تا به امروز آن را انجام نداده‌اید. شایدم بگویید که این مسئله‌ی چندان مهمی نیست اما بعد از کاهش صدای دستگاه‌ های کارگاهی متوجه می‌شوید که انجام این کار به نفع شما و همکارانتان خواهد بود. آلودگی صوتی در محل کار میتواند در طولانی مدت بسیار آزار دهنده باشد و راندمان کارکنان مجموعه را کاهش دهد. در این مقاله، ما در مورد روش‌های آکوستیک صنعتی بحث خواهیم کرد و بهترین راه‌های کاهش نویز دستگاه‌ های صنعتی را به شما نشان خواهیم داد. با ما همراه باشید.

مصالح آکوستیکی چیست؟

قبل از آنکه به روش‌های مختلف کاهش صدای دستگاه‌ های صنعتی بپردازیم، اجازه بدهید کمی درباره مصالح آکوستیکی کارن آلتای صحبت کنیم. منظور از مصالح آکوستیکی، مصالحی هستند که برای کاهش صدای ورودی یا خروجی از یک محیط استفاده می‌شوند. یکی از کاربردهای مهم مصالح آکوستیکی، اجرای انواع روش‌های آکوستیک صنعتی است. مصالح آکوستیکی با توجه به زندگی شهری امروزی، در صنعت ساختمان سازی نوین نیز کاربرد زیادی دارند. یک متریال آکوستیکی در برابر عبور صدا مقاوم است و به عبارتی یک عایق صوتی محسوب می‌شود. این مصالح، کاربردهای متفاوتی دارند. در جاهایی که صدای زیادی وجود دارند، مثل کارگاه‌ها و کارخانجات، میتوان از این متریال برای کم کردن صدای انواع دستگاه‌های صنعتی استفاده کرد. مصالح آکوستیکی به طور کلی دو نوع هستند:
• منعکس کننده صدا
• جاذب صدا
توجه به این نکته که در چه مواردی باید از کدام نوع مصالح آکوستیکی استفاده شود، امری ضروری در طراحی سازه‌های مسکونی و صنعتی است. کاشی‌های سوراخ دار، فیبرهای سلولزی، ساندویچ پانل، یونولیت، فوم ایکس پی اس و فوم شانه تخم مرغی نمونه‌هایی از متریال آکوستیکی مدرن هستند.

ویژگی‌های یک متریال آکوستیکی مناسب

مصالح آکوستیکی که در صنعت آکوستیک سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند باید ویژگی‌های زیر را دارا باشند:
• عایق بسیار خوب صدا باشند
• اگر صدا را منعکس میکنند آن را در جهات مختلف پراکنده کنند
• از نظر شکل ظاهری یک نواخت باشند
• بدون نقص و از مواد با کیفیت ساخته شده باشند
• در مقابل حمله حشرات و میکروارگانیسم‌ها مقاوم باشند
• در برابر مواد شیمیایی و رطوبت مقاوم باشند
• ضد حریق باشند

خرید آکوستیک صنعتی

ساندویچ پانل به عنوان یکی از مصالح آکوستیکی

ساندویچ پانل‌ها یکی از مصالح آکوستیکی نوین هستند که می‌توان از آنها به عنوان یک عایق صوتی استفاده کرد. البته خاصیت ضد صدا بودن این پانل‌ها تنها یکی از جنبه‌های مثبت این متریال است. امروزه استفاده از ساندویچ پانل‌ها در صنعت ساخت و ساز، به علت مزایای فراوان آنها بسیار متداول شده است. ساندویچ پانل یک صفحه پیش ساخته‌ی چند لایه است که شامل یک فوم عایق و دو لایه فلزی (معمولا از جنس گالوانیزه، آلوزینک یا آلومینیوم) در اطراف آن است. ماده عایقی که در ساندویچ پانل‌ها استفاده می‌شود، به معنای واقعی کلمه یک عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی است.
جنس ماده مورد استفاده در لایه مرکزی این پانل‌ها معمولا از پلی یورتان، پلی استایرن و یا پشم سنگ است. ساندویچ پانل‌ها کاربرد متفاوتی دارند. اگر قرار است از آنها به عنوان یک متریال آکوستیکی استفاده شود، بهتر است فوم عایق آنها از جنس پشم سنگ باشد. در واقع ساندویچ پانل‌ های دیواری و سقفی ساخته شده از پشم سنگ، میتواند بهترین گزینه برای ساخت یک اتاقک آکوستیکی در یک سوله یا کارگاه صنعتی باشد. همچنین سرعت بالای نصب و اجرای راحت ساندویچ پانل‌ها باعث محبوبیت آن نسبت به متریال سنتی شده است. تمامی این ویژگی‌ها باعث شده است که ساندویچ پانل‌ها در بحث آکوستیک صنعتی نقش پر رنگی را ایفا کنند. ساندویچ پانل‌ها تمامی ویژگی‌های یک متریال آکوستیکی مناسب را که در قسمت قبل ذکر کردیم دارند.

آکوستیک صنعتی چیست؟

در هر جایی ممکن است نیاز به مقابله و تعدیل صدای یک محیط باشد. این موارد در محیط‌های مسکونی به عنوان آکوستیک خانگی شناخته ‌می‌شود. برای مثال استفاده از پنجره‌های دو جداره ضد صوت، یکی از اقداماتی است که در آکوستیک خانگی برای جلوگیری از ورود صدای بیرون به داخل منزل استفاده می شود. اما نیاز به روش‌های آکوستیکی، در کارگاه‌ها و محیط‌های صنعتی بسیار مسئله مهمی است. هر گونه اقدام آکوستیک سازی در صنعت را آکوستیک صنعتی می‌گوییم. این موارد را میتوان معمولا در دو دسته عمده قرار دارد:
• آکوستیک سازی کارگاه برای جلوگیری از خروج صدا کارگاه به بیرون: اقداماتی که شامل آکوستیک سازی دیوارها و سقف کارگاه و کارخانه‌جات برای جلوگیری از خروج صدای مزاحم برای همسایه‌ها است.
• آکوستیک سازی دستگاه‌های صنعتی برای جلوگیری از انتشار صدای آنها در محیط کارگاه: اقداماتی که شامل کم کردن صدا و نویز دستگاه‌ها و ماشین آلات صنعتی برای جلوگیری از انتشار صدای مزاحم برای کارکنان است.

کاهش صدای دستگاه ها در کارخانه

راه‌های کاهش صدای دستگاه در یک کارگاه

وجود صدای بیش از حد مجاز در یک محیط (85 تا 90 دسی بل) میتواند در بلند مدت به سیستم شنوایی افراد آسیب وارد کند. علاوه بر این صدای زیاد دستگاه در یک کارگاه باعث می‌شود افراد نتوانند به راحتی با یکدیگر ارتباط بر قرار کنند و مجبور هستند با صدای بلند با یکدیگر صحبت کنند. این امر خود باعث افزایش آلودگی صوتی محیط می‌شود و در کل بازدهی کارگران و کارمندان یک مجموعه را پایین خواهد آورد. اما راه‌های زیادی برای کاهش صدای دستگاه در یک کارگاه وجود دارد. دستگاه‌هایی که اپراتور هیچ ارتباط مستقیمی با آنها ندارد (مانند کمپرسور هوا) باید در یک فضای جداگانه مورد استفاده قرار گیرند تا صدای آنها باعث اذیت افراد نشود. اگر شرایط آب و هوایی برای نگهداری دستگاه مناسب باشد، می توان آنها را در بیرون کارگاه قرار داد. بنابراین یکی از آسان ترین راه های خلاص شدن از شر سر و صدا ماشین آلات صنعتی نگه داشتن دستگاه در فاصله قابل کنترل از محل کار شما است. به عنوان مثال، محوطه انتهای کارگاه و یا فضای خارج از محل کار شما مکان مناسبی برای قرار دادن آنها است. باید بدانید فاصله مناسب می تواند نویز را تا 5٪ کاهش دهد. اما همیشه امکان این کار وجود ندارد و شما مجبورید در نزدیکی دستگاه به کار مشغول شوید. به نظر شما در این گونه موارد راه حل چیست؟

استفاده از محفظه آکوستیک برای کاهش صدا دستگاه (روش NOISE BOX)

یکی از روش‌های آکوستیک صنعتی استفاده از اتاقک‌ها و جعبه‌های ضد صدا است. پیشنهاد اول برای کاهش صدای دستگاه این است که آن را در یک محفظه آگوستیک قرار دهید. موثرترین روش برای به حداقل رساندن سر و صدای دستگاه‌های صنعتی، قرار دادن آن‌ها در یک محفظه‌ی عایق صوتی است. همچنین می توانید داخل و کف جعبه را با استفاده از فوم مخصوص (مثل صفحات ساخته شده از فیبرهای سلولزی) برای جذب صدای دستگاه بپوشانید. این روش به نام نویز باکس (NOISE BOX) معروف است و یکی از روش‌های اکوستیک صنعتی به شمار می‌آید. در این روش دستگاه را در اتاقکی که از متریال آکوستیکی مثل ساندویچ پانل پشم سنگ ساخته شده است، قرار می‌دهند. یک محفظه آکوستیکی معمولا در اندازه های مختلفی به صورت پیش ساخته وجود دارد و تنها باید آن را در محل مورد نظر مونتاژ کنید. در این روش به منظور خنک کردن دستگاه و جلوگیری از گرم شدن آن از سیستم فنی و دستگاه های کنترل دما استفاده میشود و دستگاه در دمای دلخواه میتواند به فعالیت خود ادامه دهد.

استفاده از پرده‌های ضد صدا (Soundproof Curtains)

پرده های ضد صدا نیز می‌توانند به عنوان راه حلی برای کاهش نویز دستگاه‌ های صنعتی در نظر گرفته شوند. این یک روش دیگر برای از بین بردن نویز ماشین آلات صنعتی در یک کارگاه است. در این روش می‌توانید دستگاه را در یک جعبه یا کابینت چوبی بزرگ قرار دهید و سپس آن را با پرده های ضد صدا بپوشانید. توجه به این نکته ضروری است که راه هوای خروجی نباید مسدود شود. همچنین پرده‌های صوتی می‌توانند به طور مستقیم در بالا یا اطراف لبه های دستگاه نصب شوند. حتی اگر قادر به پوشاندن دستگاه با جعبه نیستید، می‌توانید پرده‌های ضد صدا را در اطراف دستگاه قرار دهید. پرده‌های ضد صدا جاذب صدا هستند و می‌توانند صدای دستگاه را تا حد زیادی کم کنند.

جمع بندی
در این مقاله درباره مصالح آکوستیکی، آکوستیک صنعتی و روش‌های کاهش صدای دستگاه صنعتی صحبت کردیم. دیدیم که مصالح آکوستیکی انواع مختلفی دارند که ساندویچ پانل‌های پشم سنگ یکی از بهترین متریال آکوستیکی است که میتوان از آن در آکوستیک صنعتی استفاده کرد. اگر شما صاحب کارگاه یا کارخانه‌ای هستید و سلامتی کارگران و کارمندان و البته بازدهی کار آنها برای شما مهم است، حتما هر چه سریع تر برای آکوستیک سازی تجهیزات و دستگاه‌های پر سر و صدای کارگاه خود اقدام کنید. مجموعه ما جهت هر گونه مشاوره و ارائه پیشنهادات مفید در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *